av: 
Shawn Apan

I 2020 og 2021 reiste Elise og Hannah fra Norge til Colombia for å bli ledsagere i felt for Peace Brigades International. Vel ankommet i Colombia ble de en del av PBI Colombia-prosjektet som også består av andre frivillige fra land som Argentina, Chile, Irland, Hellas, Spania, Italia, Tyskland og Frankrike. Sammen representerer de det internasjonale sivilsamfunnet, og gjennom fysisk ledsagelse skal de beskytte arbeidsrommet til de menneskerettighetsforkjemperne PBI ledsager i Colombia. Bli kjent med Elise og Hannah og les hva det var som motiverte dem til å bli ledsagere for Peace Brigades International.

(Dette innlegget er utdrag fra et helhetlig intervju av alle de nye frivillige i PBI Colombia som du kan lese her og her). 

 

ELISE - "Å skape rom for fred er chévere!"

Jeg ble kjent med PBI som frivillig i Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) i 2013. Siden da er det noe jeg har tenkt på å ville gjøre, og ja, nå er jeg her! Slagordet til PBI er "å skape rom for fred", og selv om chévere (kult på spansk) kanskje ikke er det riktige ordet å bruke, så er ihvertfall måten PBI jobber på for å oppfylle slagordet på sett og vis ganske chévere. Vi er i Colombia og representerer det internasjonale samfunnet, for å gi støtte og bidra til at menneskerettighetene ikke blir brutt og at det oppnås en stabil og langvarig fred, men uten at vi blander oss inn. Vi ledsager småsamfunn, menneskerettighetsorganisasjoner og menneskerettighetsforkjempere her i Colombia på forespørsel, fordi det er de som vet og kjenner til hva som må gjøres og hvordan det bør gjøres. Det er derfor jeg liker PBI så godt, og selv om disse opplæringsdagene har vært intense, har det gjort den følelsen enda tydeligere for meg. Jeg er veldig spent, og gleder meg veldig nå til å bli med i teamet i Barrancabermeja! 

 

HANNAH - "En lærdom for livet" 

Det som fanget interessen min første gang jeg ble kjent med PBI, var hvor progressiv og moderne deres måte å jobbe på er. Spesielt prinsippet om ikke-hierarkisk modell og ikke-partiskhet er verktøy jeg har veldig troa på. For å klare å beskytte handlingsrommet til menneskerettighetsforkjemperne, gjør prinsippet om ikke-partiskhet akkurat dette mulig for oss: menneskerettighetsforkjemperne er ekspertene i sitt felt, og vårt mandat er å beskytte deres evne og rett til å gjennomføre dette arbeidet i fred. Vi ser mer og mer at denne måten å jobbe på er den mest bærekraftige. 

Da muligheten for å gjøre denne type arbeid åpnet seg, føltes det som jeg hadde funnet det beste prosjektet å jobbe med når det gjelder menneskerettigheter. Jeg har alltid villet sette min lidenskap i praksis. Mine studier og jobb har hittil hatt fokus på miljøet, å beskytte skogene i verden, havet og sårbare økosystemer. Hvis vi beskytter handlingsrommet til menneskerettighetsforkjemperne, beskytter vi samtidig miljøet på lang sikt. Det er to sider av samme sak. Jeg er veldig glad for at jeg fikk muligheten til å jobbe med PBI i Colombia. Jeg tror at det å være brigadist krever analytiske evner, sterkt engasjement og lidenskap for organisasjonens prinsipper, og dette høres riktig ut for meg! Jeg tror også at det vil være en lærdom for livet, og være veldig verdifullt for meg personlig. 

 

Themes: